HomeBesparenVijf redenen waarom Duitse supermarkten 3 keer zo goedkoop zijn

Vijf redenen waarom Duitse supermarkten 3 keer zo goedkoop zijn

Deel dit artikel op

Duitse supermarkten hanteren veel lagere prijzen dan Nederlandse. Dat is inmiddels wel bekend. Maar hoe komt dat eigenlijk? Retaildeskundige Cor Molenaar is in de materie gedoken en geeft 5 redenen waarom je boodschappen goedkoper zijn bij onze oosterburen.

Duitse supermarkten

Iedereen moet eten en drinken. Hoewel je het jezelf moeilijk voor kunt stellen, is de goedkoopste plek voor voedingswaren toch echt de supermarkt.

In Nederland worden boodschappen steeds duurder. Over de grens is dat net zo, maar toch zijn Duitse supermarkten een stuk voordeliger voor je portemonnee. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen de grens oversteken, en op die wijze flink besparen.

Duitse supermarkt goedkoper
Afbeelding: Freepik

Duitse supermarkten zijn 3 keer zo goedkoop

Supermarkten in Duitsland zijn dus goedkoper. Maar hoe kan dat? Onderstaand vijf redenen waarom Duitse supermarkten drie keer zo goedkoop zijn.

1. Lagere btw en accijnzen

In Duitsland ligt de btw lager dan in Nederland. Het algemene tarief bedraagt 19 procent en het verlaagde tarief ligt slechts op 7 procent. In Nederland gaat het om respectievelijk 21 en 9 procent.

De accijnzen op zowel alcohol als tabak zijn ook een stuk lager dan in ons land. Een kratje bier is daardoor veel goedkoper dan in Duitsland.

2. Concurrentie

Nederland is een klein land, waarbij de meeste mensen voornamelijk boodschappen doen bij Albert Heijn en Jumbo. Omdat onze oosterburen groter zijn, zijn er ook meer concurrenten. Om klanten te trekken, proberen supermarkten hun prijzen zo laag mogelijk te houden.

duitse supermarkt prijzen
Afbeelding: Freepik

3. Meer inkoop

Duitsland heeft veel meer inwoners dan Nederland. Daardoor kunnen er grotere hoeveelheden producten ingekocht worden en dat drukt de prijs.

4. Weinig aanbiedingen in Duitse supermarkten

In ons land word je doodgegooid met zogenaamde aanbiedingen. Volgens Molenaar moeten die ergens van betaald worden, waardoor de ‘normale’ prijs eerst hoger wordt gemaakt.

Duitse supermarkten hebben dat niet nodig, omdat de prijzen in het beginsel al veel lager zijn. Aanbiedingen zijn er slechts sporadisch.

5. Inkoopbeperkingen

De vijfde reden is bij veel mensen nog onbekend, maar Nederlandse winkels hebben een inkoopbeperking. Dat betekent dat producten ingekocht moeten worden in het land waar ze ook verkocht worden. Cola kopen in Duitsland en het hier laten leveren is stukken goedkoper. Maar dat mag dus niet van fabrikanten.

@pepper.app

Veel producten zijn gewoon 70% voordeliger 💰💸#shoppeninduitsland #boodschappen #kaufland #dm #nederland #besparen #besparenopboodschappen #gezinsleven #shampoo #wasmiddel

♬ original sound – Pepper.app

Deel dit artikel op

Meer van dit: