HomeHuis & TuinOnkruid verwijderen? Deze 4 tips kunnen je heel goed helpen

Onkruid verwijderen? Deze 4 tips kunnen je heel goed helpen

Deel dit artikel op

Onkruid is een van de grootste ergernissen van tuinliefhebbers. Het duikt overal op. Tussen de tegels op je terras over bijvoorbeeld op de oprit. Onkruid verwijderen is een tijdrovend klusje, en vaak komt het weer terug. In dit artikel geven we 4 werkende tips om af te komen van onkruid, en om het te voorkomen.

Onkruid verwijderen met de hand

Het is een behoorlijk understatement dat niet alle manieren om van onkruid af te komen ook echt effectief zijn. 

Onkruid verwijderen kun je het best met de hand doen. Je kunt ook een onkruidbezem of een onkruidborstel gebruiken. Jonge planten kun je vaak snel met wortel en al uit de grond trekken. 

Als je lang wacht, wordt het onkruid sterker. Ondergronds kan het flink groeien, waardoor de diepere wortels afbreken. Omdat deze achterblijven in de grond, komt het onkruid vliegensvlug weer terug.

Afbeelding: Freepik

 

Onkruid verwijderen met kokend water

Als jij begaan bent met het milieu en tegelijkertijd effectief bezig wilt zijn, kun je onkruid verwijderen met kokend water. Daarmee pak je niet alleen het plantje zelf, maar ook onderliggende wortels aan. 

Het nadeel hiervan is dat het je zeeën van tijd kost. Je moet het water immers steeds koken, en daarna moet je ook het onkruid er nog uit trekken. 

Wegbranden

Onkruid verwijderen is ook mogelijk met een gasbrander of een elektrische onkruidbrander. Door de hoge temperaturen sterft het af, waarna je de plantenresten snel uit de grond kunt halen.

Vervelend is dat de dieperliggende wortels niet bereikt worden. Daardoor komt het onkruid weer sneller terug.

Onkruid verwijderen met azijn en zout

Tip nummer vier voor het verwijderen van onkruid is het gebruik van chemische middelen zoals azijn, zout of chloor. Dit is erg effectief, maar niet goed voor het milieu.

Deze chemische troep vermengt zich namelijk met oppervlaktewater en komt dus ook in het grondwater terecht. Daarmee worden de middelen verspreid over een groter oppervlak dan de bedoeling is. Aansluitend vernietig je dan ook andere beplanting en vervuil je de bodem. Niet best.

Deze tip wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt, maar de Rijksoverheid verbiedt chemische middelen om onkruid te bestrijden.

Afbeelding: Freepik

Onkruid voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Onkruid verwijderen is namelijk niet nodig als het er simpelweg niet is. Online houthandel Gadero heeft drie praktische tips die je kunt toepassen om onkruid te voorkomen.

  1. Houd je terras, oprit en andere bestrating schoon. Veeg het regelmatig, want daarmee voorkom je dat onkruidzaden kunnen gaan groeien tussen tegels. Door gewoon te vegen verwijder je ook zand en grond, die de perfecte voedingsbodem vormen voor onkruid.
  2. Let niet alleen op je bestrating, maar zorg ook dat er geen onkruid woekert in de rest van je tuin. Doe je dat niet, dan vraag je om verspreiding.
  3. Wanneer je bestrating aanlegt, of laat aanleggen, is een worteldoek een absolute must. Hierdoor kan gras of onkruid niet tussen de tegels doorgroeiend. Ook doe je verstandig aan voegzand tussen de tegels.

Deel dit artikel op

Meer van dit: