HomeGezondheidWat helpt tegen misselijkheid? 8 tips van oma

Wat helpt tegen misselijkheid? 8 tips van oma

Deel dit artikel op

We voelen ons allemaal wel eens misselijk. Het liefst willen we zo snel mogelijk af van dat vervelende gevoel in je buik. Maar wat helpt tegen misselijkheid? Deze 8 tips van oma helpen je er binnen een mum van tijd vanaf.

Wanneer je misselijk bent kan dat een aantal oorzaken hebben. Het is belangrijk dat je dus eerst probeert te achterhalen waar dat gevoel vandaan komt, voordat je kunt nagaan wat helpt tegen misselijkheid.

Oorzaken misselijkheid

Het gevoel van misselijkheid ontstaat doordat het braakcentrum, een plek in je hersenen, wordt geprikkeld. Vanuit je brein volgt dan een signaal aan de maag waardoor het gevoel ontstaat dat die zich moet legen. Als je misselijk bent betekent dat echt niet altijd dat je ook moet braken.

Vrouw met een teil tegen misselijkheid
Afbeelding: Freepik

Het ontstaan van misselijkheid kan meerdere oorzaken hebben. Wanneer je bijvoorbeeld iets verkeerd hebt gegeten. Ook kan het komen doordat je stress hebt, of door een ziekte. Zoals bekend hebben ook veel zwangere vrouwen last van misselijkheid. Probeer dus eerst na te gaan waardoor het komt.

Wat helpt tegen misselijkheid? Acht tips

Wat helpt tegen misselijkheid kunnen een aantal dingen zijn. Maar tegen de zeven tips die oma zou geven is geen kruid opgewassen.

  1. Frisse lucht is belangrijk bij misselijkheid. Ga een luchtje scheppen of ze een raam in je woning open.
  2. Water drinken is altijd goed en helpt ook tegen misselijkheid. Aangeraden wordt om de vijf tot tien minuten een slokje te drinken.
  3. Kauw op een stukje gember. Dit bevat de stof gingerol. Deze zorgt ervoor dat het signaal tussen de maag en het ‘braakcentrum’ in de hersenen tijdelijk blokkeert.
  4. Ontwijk sterke geuren. Wanneer je het gevoel hebt dat je maag omdraait, is het niet aan te raden om sterke geuren op te snuiven.
  5. Probeer te ontspannen. Ga rechtop zitten en ga niet liggen; de misselijkheid neemt dan alleen maar toe.
  6. Eet lichtverteerbaar voedsel. Wat helpt tegen misselijkheid zijn bijvoorbeeld crackers of geroosterd brood. Ook kun je prima een bouillon drinken.
  7. Probeer een augurk. Zwangere vrouwen hebben geregeld trek in augurken en dat is niet zonder reden. Ze helpen namelijk tegen misselijkheid en dat komt door het zuur dat erin zit.
  8. Braken. Soms helpt braken om van de misselijkheid af te komen.
Vrouw die moet overgeven
Afbeelding: Freepik

Deel dit artikel op

Meer van dit: