HomeNieuws & ActualiteitenWat kost rijles? Zo duur gaat het binnenkort worden

Wat kost rijles? Zo duur gaat het binnenkort worden

Deel dit artikel op

Als je je rijbewijs wilt halen zul je rijlessen moeten nemen. De prijzen daarvan gaan de laatste jaren flink omhoog en doordat er krapte is op de rijlschoolmarkt, wordt het binnenkort nog duurder. Wil jij gaan beginnen met lessen, dan is het goed om te weten wat rijles kost.

In Nederland kun je al beginnen met rijles nemen als je 16,5 jaar oud bent. Vanaf 17 jaar mag je je praktijk-examen doen en als je het haalt mag je tot je 18e met een begeleider naast je de weg op. Maar wat kost rijles?

Wat kost rijles?

Wat een rijles kost verschil per rijschool. Uit recente cijfers van het CBR blijkt dat je tussen de €45 en €65 kwijt bent voor een uurtje over de weg cruisen onder begeleiding. Dat is al ontzettend duur, maar op korte termijn wordt het nog prijziger. Hiervoor zijn twee oorzaken aan te wijzen.

  • De aanwas van nieuwe instructeuren is lager dan de uitstroom
  • Leraren krijgen voortaan een zwaardere opleiding en moeten ook meer toetsen afleggen tijdens hun loopbaan.

Beide punten stuwen de prijs flink omhoog. Wanneer de vraag hoog is en het aanbod laag, dan kunnen rijscholen vragen wat ze willen. Met weinig concurrentie is, heb je niet veel te kiezen. Tel daarbij op dat leraren de tijd voor hun bijscholing en de extra toetsen die ze moeten afleggen gaan doorberekenen aan leerlingen.

Wat kost rijles? Student die les krijgt
Afbeelding: Freepik

‘Meer dan 80 euro per uur’

In de afgelopen jaren gingen de uurtarieven al fors omhoog. Volgens data van Autotrack is de prijs van een rijles tussen 2021 en 2024 zo’n 23 procent hoger geworden. Binnenkort is je autopapiertje halen al helemaal een kostbare hobby. De verwachtingen zijn dat een rijles dan boven de €80 per uur gaat kosten.

Voor ZZP’ers lonken gouden tijden aangezien zij een mooie omzet kunnen behalen. Helaas is de keerzijde van de medaille dat het voor veel mensen onbetaalbaar gaat worden om het rijbewijs te halen. Dat zijn geen leuke dingen.

Vrouw heeft haar rijbewijs gehaald
Afbeelding: Freepik

Deel dit artikel op

Meer van dit: