Vlooien in huis kunnen een hardnekkig probleem zijn. Vaak lijkt het eenvoudig om ze kwijt te raken, maar vlooien bestrijden is vaak een lastiger klusje dan vooraf gedacht. Bovendien is het nogal een klusje om je huis vlooivrij te maken.
We helderen veelvoorkomende misverstanden op en geven handige tips voor het bestrijden van vlooien, zowel op je huisdier als in je huis. Van oma’s tips tot beste antivlooien producten, het komt allemaal aan bod. Zo weet je precies hoe je het beste vlooien kunt bestrijden.
Afbeelding: Pixabay
Wat trekt vlooien aan?
Vlooien zijn gevoelig voor warmte en lichaamsgeuren, waardoor huisdieren en mensen al snel een doelwit worden. Vooral plekken met een constante warmtebron, zoals het lichaam van een dier, trekken vlooien aan. Bovendien produceren zelfs goed verzorgde huisdieren natuurlijke oliën die voor vlooien aantrekkelijk kunnen zijn. Deze oliën worden ook wel huidlipiden genoemd en geven een geur af die vlooien herkennen en aantrekken.
Vlooien houden ook van donkere, vochtige plekken, zoals in kieren, tapijten en onder meubels. Ze gebruiken deze beschutte gebieden als nestplaatsen en juist op die donkere plekket planten ze zicht voort zonder gestoord te worden. Tapijten, dekens, en meubels bieden vlooien een veilige plek, vooral in huizen met huisdieren.
Stappen om vlooien effectief te bestrijden
- Vlooienbehandeling huisdier
Vlooien bestrijden begint bij de kern van het probleem en dat is toch echt je huisdier. Kies voor een effectieve en natuurlijke vlooienbehandeling, zoals een vlooienpray, shampoo of vlooienband. Deze producten doden volwassen vlooien en voorkomen dat nieuwe eieren zich ontwikkelen. - Stofzuigen en schoonmaken: Stofzuig je hele huis en dan vooral waar je huisdier vaak ligt. Waas ook je kleding en het beddengoed van je huisdier op hoge temperatuur. Vlooien en hun eitjes nestelen zich in kleine kiertjes, dus een grondige schoonmaak is écht nodig.
- Nog meer vlooien bestrijdingsmiddelen
Gebruik natuurlijke vlooiensprays om je huis mee in te spuiten of maak schoon met het gebruik van een stoomreiniger. Behandel tapijten, meubels en hoeken met een anti vlooienspray die een groeiregulator bevat. Dit voorkomt dat eitjes en larven zich verder ontwikkelen en volwassen vlooien worden. Stoomreinigen werkt ook, maar doe dit wel lang genoeg. - Herhaal regelmatig
Dit wil je natuurlijk liever niet horen maar vlooien bestrijden is een heel proces. Behandel je huisdier regelmatig, spuit het kussen van je huisdier regelmatig in en blijf goed stofzuigen om een nieuwe vlooienplaag te voorkomen. Alleen zo kom je echt van vlooien af. Behandel je huisdier regelmatig, was beddengoed wekelijks, en blijf goed stofzuigen om een nieuwe vlooienplaag te voorkomen.
Vlooien bestrijden of nieuwe besmettingen voorkomen?
Vlooien bestrijden is één ding, maar nog liever voorkom je dat ze überhaupt je huis binnendringen. Er zijn enkele natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om je huis en huisdier minder aantrekkelijk te maken voor vlooien. Van geuren tot vlooienwerende planten, hier zijn eenvoudige, preventieve oplossingen om vlooien op afstand te houden.
- Essentiële oliën: Geuren zoals lavendel, eucalyptus, cederhout en citroengras worden vaak genoemd als natuurlijke vlooienwerende middelen. Let wel op dat je essentiële oliën altijd goed verdunt en voorzichtig gebruikt op huisdieren, aangezien sommige oliën voor huisdieren giftig kunnen zijn.
- Azijnspray: Een mengsel van azijn en water (in een verhouding van 1:1) kan helpen vlooien af te weren. Je kunt dit mengsel lichtjes op het beddengoed van je huisdier sprayen of in huis gebruiken, maar gebruik het niet rechtstreeks op je huisdier.
- Borax poeder:
Borax poeder wordt vaak gebruikt als schoonmaakmiddel en werkt als een natuurlijke droogmiddel. Borax droogt dus de eitjes en larven uit, waardoor de voortplanting wordt verstoord en vlooien zich niet verder kunnen ontwikkelen.
- Citroenwater: Citroen heeft een afschrikkende werking op vlooien. Kook een paar citroenschijfjes in water, laat dit afkoelen en gebruik het als een milde spray rond het beddengoed van je huisdier of op plekken waar ze vaak liggen.
- Vlooienwerende planten: Planten zoals munt, rozemarijn en kamille hebben natuurlijke geuren die vlooien niet prettig vinden. Door deze planten in je tuin of huis te zetten, kun je een preventieve barrière creëren.