Hoe weet je of een ananas rijp is als je in de winkel staat? Dat blijkt toch best een dingetje, want je kunt het niet in één oogwenk zien. Toch bestaat er een perfecte manier om dit te checken.
Wist je dat ananas typisch winterfruit is? Het seizoen begint in november en loopt door tot ver in de lente. De ananassen die bij ons in de supermarkten liggen, zijn voor zo’n negentig procent afkomstig uit het zonovergoten Costa Rica.
Hoe weet je of een ananas rijp is
Met name in de zomer kopen veel mensen het stuk fruit. Maar hoe weet je of een ananas rijp is. Je koopt het natuurlijk niet met idee dat je eenmaal thuis nog een paar dagen moet wachten voordat je eraan kunt beginnen.
De buitenkant laat niet alles, maar toch aardig wat zien. Wanneer de vrucht totaal groen is, is deze overduidelijk onrijp. Wanneer je donkeroranje plekken of bruine bladeren ziet, is dit ook een slecht teken. In dat geval is het fruit te rijp. Het wordt interessant bij een groenige kleur met goudgeel en groene bladeren.
Maar goed, dan ben je er nog niet. Als de ananas vervolgens steenhard aanvoelt, is hij nog niet rijp. Ook hier geldt weer dat wanneer het super zacht aanvoelt, het juist overrijp is. En hoe weet je of een ananas rijp is? Wanneer het er tussenin zit.

Check de bladeren!
Je kunt kijken en eraan voelen, maar de perfecte manier om te kijken of een ananas rijp is, is door je te focussen op de bladeren. Dit is gelukkiger gemakkelijker als je wellicht denkt.
Hoe weet je of een ananas rijp is? Dat doe je door zachtjes aan een van de bladeren vanuit het midden van de kroon te trekken. Wanneer dat blad makkelijk loslaat, dan is dat direct het teken dat de ananas rijp is. Wanneer dat niet aan de orde is, weet je dat fruit nog niet rijp is.