HomeNieuws & ActualiteitenDe betekenis van Pasen: dit wordt er gevierd

De betekenis van Pasen: dit wordt er gevierd

Deel dit artikel op

De betekenis van Pasen is niet bij iedereen bekend. Met de kinderen beschilderen we eieren, gaan we voor vrolijke decoratie en eten een chocoladepaashaas. Maar wat wordt er nu eigenlijk gevierd op Eerste en Tweede Paasdag?

Traditioneel gezien wordt Pasen gevierd op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Hoewel Eerste Paasdag en Tweede Paasdag officiële feestdagen zijn is niet iedereen automatisch vrij.

Betekenis Pasen

Om te weten wat de betekenis van Pasen is, is het allereerst belangrijk om te weten wat Goede Vrijdag inhoudt. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisiging van Jezus.

Op Eerste Paasdag wordt juist de herrijzenis van Jezus uit de dood herdacht. Hij kreeg een nieuw, onsterfelijk lichaam en liet zien de dood te kunnen overwinnen. Om die reden is het Paasfeest de belangrijkste feest voor christenen.

Wat bij minder gelovige mensen vaak niet bekend is, is dat de betekenis van Pasen nog iets anders omvat. Op het paasfeest wordt ook uitgekeken naar de verwachte terugkomst van Jezus op aarde.

De betekenis van Pasen en Goede Vrijdag
Afbeelding: Freepik

De Paashaas en eieren

Nu je weet wat de betekenis van Pasen is, vraag je jezelf misschien af wat de Paashaas en eieren ermee te maken hebben. Het antwoord is simpel maar duidelijk: helemaal niets. Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat Pasen een oud Germaans feest vervangen heeft. Dat klopt dus niet.

Wel bestaan er verhalen rondom een woeste heidense godin Eastra (klinkt als ‘easter’, de Britse vertaling van Pasen). Die zou zich soms hebben vertoond als een haas die wild in het rond springt. Daar is ook alles mee gezegd.

En wat hebben eieren dan te maken met de betekenis van Pasen? Verstoppen we die dan voor niets? Het is een van de leukste dingen om te doen met kinderen, maar er bestaat geen connectie met Pasen. Eieren zijn een lentesymbool. In de loop der jaren zijn Pasen en eieren toevallig met elkaar verweven geraakt.

Deel dit artikel op

Meer van dit: