Onder de douche tijdens onweer is niet verstandig, zo is de veronderstelling. Ook handen wassen en in bad gaan zou je beter kunnen mijden. Zijn we met zijn allen terecht, of onterecht bang om door de bliksem getroffen te worden? Tijd om een expert aan het woord te laten, zodat het voor jou vanaf nu duidelijk is.
In Nederland vallen er bijna geen bliksemslachtoffers. Incidenteel wordt er iemand geraakt en slachtoffers onder de douche tijdens onweer? Die zijn er vrijwel nooit. Waarom wordt het dan toch afgeraden?
Kan ik onder de douche tijdens onweer?
Wie logisch redeneert komt tot een eenvoudige conclusie. Metalen leidingen en water zijn geen prettige combinatie met elektriciteit. Al helemaal niet met de enorme ontlading van elektriciteit die vrijkomt bij onweer.
Daar valt weinig op aan te merken. Of je onder de douche kan tijdens onweer zou dan dus een absolute no-go zijn. Of toch niet? Michael Bertels, elektriciteitsgevaren-expert, vertelt dat het te maken heeft met hoe de aarding is aangelegd.
Nederland is ontzettend streng op het gebied van elektriciteit in de badkamer. Jouw woning zou een geaarde kraan, leidingen en verwarming moeten hebben. Het komt vrijwel niet tot sporadisch voor dat het onderhoud dusdanig verwaarloosd is, dat het fout kan gaan tijdens de bliksem. Kun je dan wel onder de douche tijdens onweer?

Stopcontacten
”De kracht van bliksem is zo enorm, dat je sowieso de klos bent als hij vlakbij inslaat”, zo stelt de expert. ”Al zit je in een bunker.” Bartels heeft van brandweerlieden vernomen dat het is voorgekomen dat door de klap alle stopcontacten uit de muren waren geslagen.
En dus kun je, volgens de expert dan, gewoon onder de douche tijdens onweer. Het maakt namelijk weinig meer uit waar je bent als de bliksem inslaat. Of dat nu in de badkamer, de slaapkamer of elders is. Overal in huis ben je dan de pineut. Maar als het je een veiliger gevoel geeft om de douche te mijden wanneer het losgaat, dan is dat natuurlijk ook wat waard.
