Heb je vandaag weinig tijd om te koken, maar wil je wel groente eten? Kies voor broccoli. Deze groente is een van de meest gezonde keuzes en is ook snel klaar. Het enige dat je hoeft te weten is hoe lang broccoli moet koken. Met deze tips is jouw broccoli altijd lekker.
Broccoli is ontzettend gezond. Een stronkje bevat onder meer vitamine A, C, B2, B6, K en is ook rijk aan kalium, calcium, ijzer en magnesium. De groente wordt niet voor niets als ‘superfood’ omschreven.
Hoe lang moet broccoli koken?
Als je broccoli gaat kopen is het verstandig om op de kleur te letten. Hoe donkerder, hoe hoger het bètacaroteen-gehalte. Je lichaam zet deze stof om in vitamine A en dat is heel erg goed voor je immuunsysteem. Zeker wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent draagt het eten van gezond voedsel bij aan je herstel.
Broccoli kun je op verschillende manieren eten. Je kunt ‘m stomen, wokken, grillen en ook koken. Dat laatste wordt het meest gedaan, omdat het simpelweg de snelste manier naar een lekker maar vooral gezond maaltje is. Maar hoe lang moet broccoli koken? Want daar bestaat soms verwarring over.
Hoe lang moet broccoli koken is een vraag die afhangt van je smaak. Wil jij hem graag een beetje knapperig eten, of vind je het lekker als de broccoli zacht is? Dat maakt het verschil namelijk.
Hoe lang moet broccoli koken hard?
Wil jij broccoli koken maar wil je dat de roosjes hard, oftwel stevig en knapperig blijven? Dan is een minuut in kokend water voldoende. Je kunt ‘m ook 2 tot 3 minuten koken. Dan is de broccoli nog steeds hard, maar zit er een zogenaamde ‘bite’ aan.
Hoe lang moet broccoli koken zacht?
Het komt erop neer dat hoe langer je broccoli kookt, hoe zachter de stronken worden. Als je hem 4 tot 5 minuten kookt is het beetgaar. In andere woorden niet te hard, maar ook niet te zacht.
Broccoli koken voordat hij zacht is duurt zo’n 9 minuten of meer. Hiermee is de groente ook uitermate geschikt om bijvoorbeeld te pureren of te prakken. Het komt er dus op neer dat hoe langer je broccoli kookt, hoe zachter hij wordt. Om je broccoli naar wens te krijgen is onderstaand overzicht erg handig:
- 1 minuut: stevige, flink knapperige broccoli
- 2-3 minuten: broccoli met een bite
- 4-5 minuten: beetgaar, niet te hard en niet te zacht
- 6-8 minuten: goed doorkookte broccoli
- 9 minuten of meer: erg zachte broccoli