HomeFinancieelHoeveel kostgeld vragen? Dit vragen ouders gemiddeld

Hoeveel kostgeld vragen? Dit vragen ouders gemiddeld

Deel dit artikel op

Hoeveel kostgeld vragen aan je thuiswonende kinderen is redelijk? Met die vraag worstelen een hoop ouders. Bijdragen is tegenwoordig hartstikke normaal, maar wat is nu de gemiddelde norm in Nederland?

Kostgeld is de vergoeding die thuiswonende kindereren betalen aan hun ouders. In de regel gebeurt dit om bij te dragen aan de vaste lasten. Hoeveel kostgeld vragen hangt uiteraard af van een aantal factoren.

Waarom een bijdrage vragen

Belangrijk om mee te beginnen is dat kostgeld vragen natuurlijk niet kan zonder dat jouw kind een inkomen heeft. Op jonge leeftijd verdienen kinderen niet veel en er zijn dan ook weinig tot geen ouders die van een 14, of 15-jarige een bijdrage verwachten. Dat gebeurt vaak pas bij volwassen kinderen die bijvoorbeeld fulltime werken en nog thuiswonen.

Hoeveel kostgeld vragen kan in eerste instantie te maken hebben met je eigen financiële situatie. Het dagelijks leven wordt steeds duurder. De vaste lasten zijn er natuurlijk, maar met kinderen wordt er ook meer gegeten en gedronken. En dus ben je dan ook meer geld kwijt in de supermarkt.

Wat ook een reden kan zijn voor het vragen van een bijdrage, is om je kind alvast voor te bereiden op het leven als volwassene. En ja, daar horen rekeningen helaas nu eenmaal bij. Door kostgeld te vragen leert je kind de waarde van geld. Wanneer een kind uiteindelijk het ouderlijk huis verlaat, is die kennis ontzettend waardevol.

Vrouw maakt een berekening
Afbeelding: Freepik

Hoeveel kostgeld vragen

De hamvraag is natuurlijk hoeveel kostgeld je kunt vragen. Het antwoord daarop is dat er geen standaardberekening voor bestaat. Het heeft alles te maken met een gezinssituatie.

Hoeveel komt er bijvoorbeeld iedere maand gezamenlijk binnen, wat zijn de vaste lasten en welke afspraken maken jullie? In de meeste gevallen komen ouders en kinderen er samen wel uit. Volgens onderzoek vragen ouders in Nederland gemiddeld tussen de 200 en 500 euro per maand aan bijdrage. Let op: dit is gemiddeld en is dus situatie-afhankelijk.

Deel dit artikel op

Meer van dit: