HomeGezondheidMoet je kip wassen voordat je het gaat koken?

Moet je kip wassen voordat je het gaat koken?

Deel dit artikel op

Kip wassen voordat het de pan in gaat? Dat klinkt wellicht vreemd, maar ruim een kwart van de kipfanaten onderwerpt het gevogelte eerst aan een wasbeurt. Nu is de vraag natuurlijk of dit aan te raden is, of juist niet.

Rauwe kip bevat bacteriën. Mensen die kip wassen doen dit om vier redenen. Ze hebben dit van huis uit meegekregen, doen het uit geloofsovertuiging of vinden het hygiënischer. Ook schijnen mensen een gewassen kippetje lekkerder te vinden.

Moet je kip wassen?

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, snapt er helemaal niets van. ”Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden”, zo stelt ze. Zo worden de bacteriën na de wasbeurt vaak juist elders aangetroffen.

Door het gespetter van kip wassen kunnen bacteriën belanden in de gootsteen. Daarnaast kunnen ze ook terechtkomen op het aanrecht, of op spullen die daar liggen zoals een mes of een snijplank.

Van Vossen stelt dat er maar één manier is om hygiënisch om te gaan met kip. ”En dat is door het te verhitten.” Daarmee zorg je er namelijk voor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen. En daar is het natuurlijk om te doen.

Rauwe kipfilet op een houten snijplank.
Afbeelding: Freepik

Toch wassen?

Mocht je niet van plan zijn om je gewoonte af te zweren, dan heeft het Voedingscentrum een paar handige tips om op te letten. Kip wassen kun je dan het best doen door rekening te houden met de volgende vier punten:

  • Voorkom spetteren: Houd de kip niet onder een stromende kraan, maar dompel het gevogelte bijvoorbeeld onder in een schaal met water en azijn of citroen.
  • Maak goed schoon: Zorg ervoor dat je de keuken na het wassen goed reinigt. Spoel daarnaast ook de gootsteen door met heet water.
  • Kip afdrogen: Afdrogen doe je met keukenpapier en niet met een handdoek. Gooi het keukenpapier direct weg, zodat bacteriën de kans niet krijgen om zich te verspreiden.
  • Was je handen: Nadat je rauwe kip hebt aangeraakt, is het van belang om je handen goed en grondig te wassen. Dit kun je ook tussendoor doen, en/of nadat je de kip hebt afgedroogd.

Deel dit artikel op

Meer van dit: