Het is een van de grootste ergernissen van tuinbezitters: naaktslakken. Ze eten de planten kaal en laten overal slijmsporen achter. Wil jij voor eens en voor altijd afrekenen met deze ongenode gast? Dan hebben we in dit artikel een aantal manieren om naaktslakken te bestrijden.
Goed om te weten is dat de naaktslak en de huisjesslak twee verschillende dieren zijn. Ze vragen dus allebei om een eigen behandeling. De ene slakkensoort richt ook meer schade aan dan de ander. De meeste huisjesslaksoorten eten vooral rottend materiaal, maar de naaktslak doet zich liever tegoed aan levende plantenbladeren.
Waar komen naaktslakken vandaan?
Zelfs als je denkt dat er geen naaktslakken in de tuin zitten, zijn ze stiekem toch aanwezig. Je ziet ze alleen niet. De naaktslak kan niet goed tegen vorst en bivakkeert ’s winters twee tot vier maanden onder de grond.
Ook als het ’s zomers lange tijd heet en droog is, duikt de naaktslak ondergronds. Van droogte houdt het diertje namelijk ook niet. Pas wanneer het buiten vochtig en comfortabel warm wordt, steekt de naaktslak de kop op. Dat is vaak in de lente, net wanneer je nieuwe planten en bloemen opkomen.
Meer of minder slakkenoverlast
De slakkenoverlast verschilt per jaar en hangt af van de weersomstandigheden. Hebben we te maken met een strenge winter? Dan vriezen veel naaktslakken dood. In een jaar met veel regenval komen juist veel slakkeneieren uit. Heb je het gevoel dat je tuin ineens veel meer wordt overspoeld door naaktslakken dan anders, kan het dus hieraan liggen. Als je zo’n invasie in je tuin hebt, wil je niets liever dan de naaktslakken bestrijden.
Naaktslakken bestrijden
Op internet zingen veel manieren rond om met naaktslakken en huisjesslakken af te rekenen. Maar let op, niet elke methode is even effectief of diervriendelijk. Zo raadt men soms aan om zout op slakken te strooien. Doe dit niet, want het is voor een slak een verschrikkelijk pijnlijke manier om te sterven.
Ook slakkenkorrels zijn niet zonder risico. Het vergif in de korrels is ook schadelijk voor honden, katten en egels en soms zelfs dodelijk. Er zijn gelukkig betere manieren om met slakken af te rekenen en die lees je hieronder.
Kies de juiste planten
Naaktslakken zijn best kieskeurige eters. Ze lusten niet alles. Plant dus vooral inheemse planten die niet op het slakkenmenu staan. Ga bijvoorbeeld voor bosanemoon, ooievaarsbek, duizendblad, klimop, wilde akelei of het bleeksporig bosviooltje. Of plant volop kruiden, zoals tijm en rozemarijn. Slakken lusten dit niet en de kruiden laten je tuin heerlijk ruiken.
Sproei ’s ochtends
Sproei de planten in de ochtend en niet in de avond. Zo voorkom je dat je een ideale omgeving voor naaktslakken creëert. Ze zijn namelijk dol op donkere, vochtige plekken. Overdag staat de zon in de tuin en daar hebben slakken een hekel aan.
Gebruik vaseline om naaktslakken te bestrijden
Smeer de randen van potten en bloembakken in met wat vaseline. Daardoor krijgen naaktslakken geen grip en kunnen ze niet bij jouw mooie planten.
Zet een val
Je kunt een slakkenval kopen, maar ook prima zelf maken. Maak een kuiltje of pak een bakje en giet er bier in. Naaktslakken kunnen gist niet weerstaan en drinken zich dood. Een diervriendelijke manier om naaktslakken te bestrijden kan ook.
Lok de naaktslakken ’s avonds naar een verzamelplek van een halve sinaasappel, vochtig karton of koolbladeren. Verzamel de slakken in de ochtend en zet ze op minstens een kilometer afstand van je tuin uit.
Werp barrières op
Bescherm kwetsbare planten met een muurtje van cacaodoppen, eierschalen of koffiedrab. Leg een kleine dijk aan, zodat de slakken niet in de buurt van het groen kunnen komen. Als het hard regent, spoelt de barrière weg. Je zult dan opnieuw de architect moeten uithangen.
Naaktslakken bestrijden met natuurlijke vijanden
Egels, padden en vogels lusten graag slakken. Maak van je tuin dus een trekpleister voor deze dieren. Hang een vogelhuisje op en maak toegangswegen voor egels. Een opening van 12 bij 12 centimeter in een heg of schutting is groot genoeg.