Home > Nieuws & Actualiteiten > Oliebollen bakken? Zo maak je de lekkerste oliebollen in een bakpan

Oliebollen bakken? Zo maak je de lekkerste oliebollen in een bakpan

Deel dit artikel op

Oliebollen in een bakpan? Jazeker! Je kunt deze overheerlijke snack natuurlijk bij tal van kraampjes en in supermarkten kopen. Het is echter nog veel leuker om ze zelf te maken. Met deze handige tips bak jij de lekkerste oliebollen in een bakpan.

Oliebollen zijn de hedendaagse versie van oliekoeken. Die werden in de Middeleeuwen door de Batavieren en Friezen gegeten. Pas sinds de 19e eeuw worden oliebollen gekoppeld aan Oud & Nieuw. Dit omdat oliebollen toen steevast werden uitgedeeld als voedseltrakatie aan de armen, tijdens de koudste periode van het jaar.

Oliebollen bakpan

Je kunt oliebollen maken op meerdere manieren. Dat kan met een frituurpan, maar je kunt ook oliebollen in een bakpan of in een airfryer maken. Kies je voor een bakpan, dan zijn er belangrijke tips waar je rekening mee moet houden.

Allereerst is de pan zelf uiteraard belangrijk. Voor de lekkerste resultaten wil je een grote en diepe pan gebruiken. Denk aan een gietijzeren pan, een braadpan of een wokpan. Het is belangrijk de inhoud minimaal 3 liter bedraagt.

Daarnaast is de olie die je gebruikt belangrijk. Oliebollen uit een bakpan zijn het lekkerst als je zonnebloemolie, arachideolie of rijstolie gebruikt. Iets dat je in elk geval niet moet doen in een bakpan is frituurvet gebruiken. Nadat de olie is afgekoeld gaat het stollen. Dat is niet wenselijk.

Gefrituurde verse oliebollen
Afbeelding: Freepik

Oliebollen bakken: Zo ga je te werk

Voordat je de oliebollen in de bakpan doet, zorg je ervoor dat de olie goed op temperatuur is. Om precies te zijn tussen de 180 en 190 graden Celcius. Heb jij geen thermometer, dan kun je het checken met een broodkorstje. Als je die in de olie doopt en het dichtschroeit, is dat een prima indicatie.

Professionele bakkers gebruiken een ijslepel om mooie ronde bollen te scheppen. Dat is dus wat jij ook wil. Smijt ze vervolgens niet in het vet, maar laat de oliebollen langzaam in de pan glijden. Let er natuurlijk goed op dat je de pan niet te vol doet.

Eenmaal in de pan draai je ze af en toe om, zodat alle kanten even bruin worden. Na 5-7 minuten haal je de oliebollen uit de bakpan met een schuimspaan. Laat ze dan uitlekken op keukenpapier. Voor de finishing touch besprenkel je ze met wat poedersuiker en voila: eet smakelijk!

Deel dit artikel op

Meer van dit: