HomeSchoonmakenLast van een stinkende GFT-bak? Zo los je dat op

Last van een stinkende GFT-bak? Zo los je dat op

Deel dit artikel op

Komt er uit jouw groencontainer ook zo’n vieze walm zodra je ‘m opent? Een stinkende GFT-bak is vooral ’s zomers een veelvoorkomend probleem. Etensresten, vocht en hoge temperaturen zorgen ervoor dat bacteriën en schimmels snel groeien. En dat ruik je. 

Een meurende GFT-bak (groente-, fruit- en tuinafvalbak) is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor buren. Bacteriën in de bak kunnen ongedierte zoals vliegen, muizen en ratten aantrekken. Deze dieren kunnen het afval uit de bak verspreiden, wat tot verontreiniging van de buurt leidt.

Waarom stinkt de GFT-bak in de zomer?

Tijdens warme perioden stijgt de temperatuur in de GFT-bak aanzienlijk. Warmte zorgt ervoor dat organisch afval sneller ontbindt, waardoor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen zich razendsnel vermenigvuldigen. Dat veroorzaakt gassen zoals ammoniak en zwavelwaterstof en die zijn verantwoordelijk zijn voor die typische rottingsgeur in een stinkende GFT-bak.

stinkende gft-bak groenafval
Afbeelding: Pixabay

Vocht

Ook het vochtgehalte in de groencontainer maakt uit. Hoe vochtiger het afval in de bak, hoe sneller het ontbindingsproces verloopt. Een natte GFT-bak zal tijdens warme dagen dan ook gegarandeerd gaan stinken. Het vocht trekt ook insecten aan. Die leggen eitjes in het afval, wat leidt tot maden en waardoor de boel nóg meer gaat stinken.

Tips tegen een stinkende GFT-bak

Je kunt er zelf voor zorgen dat je de stank in de GFT-bak tot een minimum beperkt. De tips hieronder zijn niet ingewikkeld, maar vragen wel wat extra moeite. Maar: wat ons betreft is dat extra werk de moeite waard als je daardoor minder last meer van containerstank hebt.

stinkende groencontainer
Afbeelding: Pixabay

Laat de bak legen

Het klinkt misschien als een open deur die we nu intrappen, maar zorg ervoor dat je jouw GFT-bak altijd laat legen. Iedere gemeente heeft een afvalkalender waarin duidelijk staat wanneer ze jouw bakken komen legen. Zo hebben we in gemeente Breda bijvoorbeeld de afvalwijzer, waar je een app van kunt downloaden die je een melding op je telefoon geeft.

Regelmatig reinigen

Wil je een stinkende GFT-bak voorkomen, maak de container ’s zomers dan regelmatig schoon. Spoel de container na het legen uit met water en een milde reiniger. Wil je de bak extra fris laten ruiken? Voeg een beetje azijn of citroensap toe aan het spoelwater.

Verpak het afval

In plaats van je snoeiafval en schillen zo in de bak te schuiven, kun je het GFT-afval beter luchtdicht verpakken. Gebruik composteerbare zakken of wikkel etensresten en organisch afval in papier om direct contact met de wanden van de bak te vermijden. Zo trek je ook minder ongedierte zoals ratten en vliegen aan.

stinkende gft-bak ratten
Afbeelding: Pixabay

Absorberend materiaal

Voorkom dat de GFT-bak van binnen te vochtig wordt door oud papier of karton op de bodem te leggen. Dit kan overtollig water opnemen. Zo verminder je stank, maar voorkom je ook dat afval aan de bodem blijft plakken en daar het verrottingsproces inzet.

Geurverdrijvers

Een stinkende GFT-bak fris je ook op door geuren te neutraliseer met wat zuiveringszout of een hoopje kattenbakvulling. Strooi je dit op de bodem van de groencontainer, dan helpt het vochtvorming te verminderen en nare geurtjes absorberen.

stinkende gft-bak compost
Afbeelding: Unsplash

Stinkende GFT-bak luchten

Staat het zonnetje voortdurend op de GFT-bak, zet de klep dan af en toe open. Zo kan de bak van binnen luchten en krijgt condensatie minder kans.

Deel dit artikel op

Meer van dit: