De stormschade in Nederland is aanzienlijk door toedoen van herfststorm Conall. Op Texel vloog een compleet dak van een bedrijf eraf, terwijl elders bomen uit de grond werden gerukt. Ook zijn veel auto’s beschadigd geraakt door rondvliegende objecten zoals dakpannen en takken. Maar wat zijn eigenlijk je rechten wanneer je te maken krijgt met stormschade?
Met windkracht 10 werd storm Conall gisteren officieel uitgeroepen tot zware herfststorm en dat hebben voornamelijk inwoners van het noorden aan den lijve ondervonden. Er zijn talloze schademeldingen binnengekomen bij de hulpdiensten en ook verzekeraars zullen meer dan genoeg claims binnenkrijgen wegens stormschade.
Stormschade verzekering
Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, zul je om te beginnen verzekerd moeten zijn. Verzekeraars spreken van een storm, moet er minimaal windkracht 7 worden gemeten. ”Om te bepalen of hier sprake van was tijdens de schade gebruiken verzekeraars onder meer informatie van het Koninklijk Nederlands Meetinstituut (KNMI) op het tijdstip en de locatie van de schade”, zo vertelt expert Amanda Bulthuis.
Stormschade aan woning
Er kan flinke stormschade ontstaan aan je woning. Op Texel waaide gisteren een compleet dak eraf, terwijl elders ook dakpannen door de straten vlogen. Deze schade valt allemaal onder de opstalverzekering. Een nadeel van deze verzekering kan zijn dat het eigen risico flink hoger ligt dan bij andere verzekeringen, al komt het totale bedrag aan stormschade vaak veel hoger uit.
Wanneer je een woning huurt ben je zelf niet verantwoordelijk voor de opstalverzekering, maar is je verhuurder dat. Hij/zij zal het dus moeten afhandelen met de verzekeraar. Het wordt ten strengste afgeraden om zelf ook maar een poot uit te steken, want de meeste verzekeraars vergoeden minder of zelfs niets wanneer iemand er zelf aan heeft gezeten.
Schade aan de inboedel
Het kan natuurlijk voorkomen dat je tuinset de lucht in wordt geslingerd bij winstoten zoals gisteren, of dat andere spullen zoals wellicht je Green Egg barbeque stormschade oploopt. Schade aan de inboedel valt onder de inboedelverzekering.
Belangrijk om te vermelden is dat je alleen voor een vergoeding in aanmerking komt als je geen nalatigheid kan worden verweten. Spullen in je tuin laten liggen terwijl er een storm aan komt, of ramen en deuren opzetten is niet bepaald snugger. Dat vinden verzekeraars ook en dat kan invloed hebben op de vergoeding.
Schade aan je auto
Wanneer je stormschade hebt aan je auto heeft dat geen gevolgen voor schadevrije jaren. Je hebt wel minimaal een WA + beperkt casco of all risk autoverzekering nodig. Wat hierbij ook een voordeel is, is dat wanneer je de schade laat repareren door een bedrijf dat bij een verzekeraar is aangesloten, je in de meeste gevallen weinig tot geen eigen risico betaalt.
Heb je alleen een WA verzekering dan is dat minder goed nieuws. Het geld dat je dan moet betalen om de schade te repareren kun je niet terugkrijgen van de verzekeraar.