HomeBelastingenHoeveel contant geld mag je in huis hebben? Zo zit het

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben? Zo zit het

Deel dit artikel op

Betalen met cash geld wordt steeds minder populair. Toch wordt er aangeraden om altijd wat flappen thuis te hebben liggen in geval van een bank- of pinstoring. Maar hoeveel contant geld mag je in huis hebben? Het is belangrijk om te weten welke regels er gelden.

Nederland is een regeltjesland. Je moet dit, je moet dat en de overheid wil graag alles van jou weten. Zelfs als je in deze barre tijden nog in staat bent om wat centjes aan de kant te zetten, willen onze blauwe vrienden daar nog een graantje van meepikken. En dus bestaat er een limiet op het bedrag dat je belastingvrij thuis mag hebben.

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

Volgens de overheid is er geen limiet voor hoeveel contant geld je in huis mag hebben. En nu denk je vast: mooi! Helaas zit er een addertje onder het gras, of zeg maar gerust een python. Hoe meer cash je namelijk in je woning hebt liggen, hoe meer de overheid daarvan wil profiteren.

In 2024 mag je van onze wettenmakers een totaalbedrag van €653 euro aan keiharde cash in je woning bewaren. Heb je een fiscaal partner? Dan ligt dat bedrag voor jullie samen op het dubbele: €1.306. De overheid schaart cadeaubonnen echter ook onder ‘contanten’. Heb jij dus een waardebon van €50 voor Douglas, dan telt dat ook mee voor hoeveel contant geld je in huis mag hebben.

Contant geld in huis
Afbeelding: Pixabay

Verplicht

De regels schrijven voor dat je verplicht bent om je thuisgespaarde geld op te geven bij je belastingaangifte. Als het bedrag dan boven de €653, of met een fiscaal partner boven de €1.306 uitkomt, krijg je een mooie blauwe envelop of een berichtje in je DigiD waarin staat hoeveel je moet aftikken.

Het voordeel is dat de Belastingsdienst helemaal niet weet hoeveel contant geld jij in huis hebt liggen. Nu kun je twee dingen doen. Je kunt het netjes opgeven en met een glimlach een naheffing betalen. Je kunt er echter ook voor kiezen om te zwijgen en bijvoorbeeld je AOW te spekken. Het leven is immers al duur genoeg.

Deel dit artikel op

Meer van dit: