Betalingen met contant geld zijn binnenkort nog slechts mogelijk tot een bedrag van 3.000 euro. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een wettelijk verbod op cashbetalingen vanaf 3.000 euro. Het kabinet denkt hiermee een slag te kunnen slaan in de strijd tegen witwassen en het financieren van terrorise. Al speelt de EU ook een rol.
Momenteel mag je in Nederland alle aankopen contant betalen. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog het bedrag is. Wel is het zo dat wanneer je iets koopt en met meer dan 10.000 euro aan contant geld betaalt, de verkoper een cliëntenonderzoek moet doen. Daarmee moet achterhaald worden of het geld wel op een eerlijke manier verkregen is.
Limiet contant geld
Vandaag heeft een meerderheid van de Tweede kamer dus ingestemd met een wettelijk verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro. Dit voorstel werd al in 2019 ingediend, maar is nu met spoed behandeld omdat Nederland anders een flink bedrag aan Europees geld dreigt mis te lopen.
Nederland is door de EU onder druk gezet en moet de limiet op contant geld invoeren voor 31 maart 2025. Wanneer dit niet gebeurt, dreigt een korting van 600 miljoen euro, aldus toenmalig demissionair minister Dilan Yesilgöz in april van dit jaar.
Meerderheid stemt voor
De coalitiepartijen NSC, BBB en PVV vonden juist dat de limiet op betalingen met contant geld best naar 10.000 euro had gekund. Dat voorstel kreeg steun van Denk, FvD, SGP en JA21. Helaas was dat net niet genoeg voor een meerderheid.
De meerderheid van de Tweede Kamer stemde wel in met het wetsvoorstel om de limiet op cash geld van 3.000 euro in te voeren. Belangrijk om te weten is dat het vooralsnog alleen van kracht is bij de aankoop van producten. Bij dienstverlening wordt er geen contant geld-grens ingevoerd.