Home > Nieuws & Actualiteiten > Wat kost een asielzoeker per dag? Dit bedrag betaalt de overheid

Wat kost een asielzoeker per dag? Dit bedrag betaalt de overheid

Deel dit artikel op

Jaarlijks bestempelen duizenden asielzoekers Nederland als hun nieuwe thuis. Zij vluchten uit hun thuisland, of komen vanwege andere redenen. Het opvangen van migranten kost de overheid (en indirect burgers) uiteraard geld. Maar wat kost een asielzoeker per dag?

De instroom van migranten in Nederland is al jaren hoog. In veel gemeenten schieten de opvangcentra als paddenstoelen uit de grond. Dat heeft ermee te maken dat er soms geen plek meer is in reeds bestaande asielzoekerscentra.

Hoeveel asielzoekers in Nederland

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maakt iedere maand een rapport. Hierin valt te lezen hoeveel asielaanvragen er in die maand zijn gedaan in Nederland en in Europa. Zo is het verslag van de maanden januari, februari en maart nu voorhanden.

In januari 2025 vroegen 3.073 mensen asiel aan in Nederland. Een maand later ging het om 2.889 mensen en in maart bedroeg het aantal asielaanvragen 2.690. Wanneer je deze aantallen bij elkaar optelt, kom je tot een totaal van 8.652 aanvragen.

Belangrijk om te weten is dat deze aanvragen bestaan uit eerste en herhaalde aanvragen en uit nareizigers. In het laatste geval gaat het om familieleden van statushouders.

Wat kost een vluchteling per dag?
Afbeelding: Pixabay

Wat kost een asielzoeker per dag?

Asielzoekers hebben natuurlijk rechten en dat kost geld. De Rijksoverheid meldt op haar website wat een asielzoeker per dag kost. Dit betreft een bedrag van € 76,60 per dag. Dat bedrag is gebaseerd op vier pijlers:

  • Huisvesting
  • Personeel COA
  • Gezondheidszorg
  • Levensonderhoud

En dat is nog niet alles, want naast het COA moeten ook andere instanties betaald worden. Het bedrag wat een asielzoeker per dag kost, loopt daardoor nog verder op. Zo moet ook de politie betaald worden voor het registreren van asielzoekers, en voor het beveiligen van hen.

Uiteraard moeten ook medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst loon krijgen. Zij beoordelen de binnengekomen asielverzoeken. Tot slot is er nog de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV). Zij assisteren bij de terugkeer van afgewezen vreemdelingen en doen dat uiteraard ook niet gratis.

Deel dit artikel op

Meer van dit: