Vanaf 1 juli 2025 gelden er nieuwe regels voor ‘bijzondere bromfietsen’, zoals de elektrische step. Een kenteken is dan vereist voor sommige modellen. Heb jij een elektrische step? Dan is het belangrijk te weten of jouw model de straat op mag, en wat je moet doen.
Eerst een verduidelijking, want wat valt er nu precies onder een ‘bijzondere bromfiets‘? Het gaat dan om voertuigen die niet harder gaan dan 25 kilometer per uur. Ook moet het dus elektrisch zijn, met een motor van maximaal 4 kW. Tot slot mag er ook geen zadel op het voertuig zitten en moet het verzekerd worden met een WA-verzekering.
Wanneer mag een step de weg op?
Of jouw elektrische step een kenteken nodig heeft, heeft te maken met het model van het voertuig. Verreweg de meeste modellen mogen namelijk de weg helemaal niet op, zoals de modellen met kleine wieltjes.
De modellen die goedgekeurd worden, hebben sowieso grote wielen. Dan moet je denken aan modellen met wielen die ongeveer zo groot zijn als een vouwfiets. Er zijn een aantal modellen.
Belangrijk om te weten is dat per 1 juli niet alleen elke goedgekeurde elektrische step een kenteken moeten voeren. Het gaat ook om Segways en BSO-bussen. Onderstaand alvast een lijst van modellen die voldoen aan alle eisen, en die dus met een kenteken en een WA-verzekering de straat op mogen:
BSO-Bus, Kickbike Cruise, Kickbike Fat Max, Kickbike Luxury, LEF (voorheen E-One), Ninebot type E, Ninebot type Urban, Paukool, Qugo Runner, Robin-M1, Segway, Swing, Trikke, Virto, VirtoS, Yedoo Mezec, Zappy 3 (door de minister aangewezen, geldt alleen voor dit specifieke model).

Elektrische step kenteken
Heb jij een van bovenstaande modellen? Dan ben je per 1 juli verplicht voor je elektrische step een kenteken te voeren. Uit coulance geeft de overheid je de tijd tot 1 juli 2026 om een kenteken aan te vragen.
Koop je na 1 juli 2025 een elektrische step? Een kenteken is dan direct verplicht. Je kunt deze ontvangst van je kentekencard laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. De kosten hiervan bedragen 18 euro.