HomeFinancieelPinnen in het buitenland? Dit zijn de kosten per bank

Pinnen in het buitenland? Dit zijn de kosten per bank

Deel dit artikel op

Veel mensen trekken er in de zomer op uit naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Zo’n vakantie boeken brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee, maar op de vakantiebestemming heb je uiteraard óók nog geld nodig. Hoewel je op veel plaatsen kunt betalen met een pinpas, wordt er nog steeds vaak enkel contant geld gebruikt. Daarom zul je af en toe wat contant geld moeten pinnen in het buitenland.

Bij sommige banken kan geld opnemen in het buitenland echter flink in de papieren lopen. Om je te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van wat geld opnemen in Europa vandaag de dag kost, afhankelijk van je bank.

Pinnen in het buitenland

Wanneer je in het buitenland bent en je ziet een pinautomaat, is het allereerst belangrijk om goed te kijken om welk soort automaat het gaat.

Geld pinnen in het buitenland doe je het liefst niet bij een commerciële pinautomaat. Deze automaten staan bekend om de torenhoge transactiekosten.

Wanneer je jouw pinpas hebt ingevoerd, zul je te allen tijde op het scherm te zien krijgen hoe hoog die kosten zijn. Dan kun je de transactie altijd nog annuleren.

Geld pinnen in het buitenland kosten
Afbeelding: Freepik

Andere munteenheid

Als je in een land bent met een andere munteenheid, zoals bijvoorbeeld Bulgarije en Zweden, is het helemaal oppassen. Sla wisselkantoren sowieso over, maar let ook goed op bij pinautomaten.

Het kan voorkomen dat de wisselkoers nadelig voor je uitpakt, waardoor je soms tot wel 10 procent extra moet betalen. Als je gaat pinnen in het buitenland is daarom verstandig om vooraf na te kijken wat de wisselkoers is.

Kosten per bank in het buitenland

In dit artikel gaan we er gemakshalve maar even vanuit dat geld pinnen in het buitenland betrekking heeft op een land dat de euro gebruikt. We hebben dan ook de kosten voor je opgezocht en hieronder in een overzichtje gezet.

Pinkosten bij ING in het buitenland

Geld storten bij ING is prijzig, maar als jij euro’s wil bemachtigen in het buitenland betaal je daar bij ING niets voor. Tenzij je een Oranjepakket met korting hebt. In dat geval kost pinnen je €0,80 per opname.

Helaas zit er een addertje onder het gras, want er staat ook dat een buitenlandse bank wel kosten in rekening brengt. En dat is vrijwel altijd aan de orde.

Afbeelding: Depositphotos

Pinkosten bij Rabobang in het buitenland

Geld pinnen kost bij Rabobank extra. Het is afhankelijk van het pakket dat jij hebt, hoeveel dit exact is. Bij het Rabo Directpakket en het Rabo Basispakket kost elke opname je 0,79 eurocent. Ook hier is het zo dat buitenlandse banken ook nog extra kosten kunnen berekenen.

Pinkosten bij ABN AMRO in het buitenland

De ABN AMRO berekent geen kosten voor geld pinnen in het buitenland. Wederom kan de buitenlandse bank waar jij pint wel kosten in rekening brengen voor je opname. Dit zie je op het scherm.

Pinkosten bij BUNQ in het buitenland

Ben jij klant bij Bunq? Deze bank biedt drie verschillende pakketten aan waarbij het zo is dat bij het Bunq Easy Bank-pakket geld pinnen in het buitenland nooit gratis is. De eerste vijf opnames kosten zodoende 0,99 cent per pinbeurt. Daarna kost het 2,99 euro per keer.

Heb jij een Bunq Easy Money of een Bunq Easy Green-pakket? De eerste 6 opnames zijn gratis. Voor de 5 pinbeurten daarna tik je 0,99 cent af en daarna kost het 2,99 euro per opname.

Pinkosten bij ASN, Regiobank of SNS in het buitenland

De ASN, Regiobank en SNS brengen geen kosten in rekening voor het opnemen van geld in EER-landen. Geld pinnen in het buitenland is dus gratis, al kunnen buitenlandse banken hier wel extra kosten voor vragen.

Afbeelding: Freepik

Deel dit artikel op

Meer van dit: