Vlinderstruiken geven de tuin volop kleur en de bloemen trekken ook prachtige vlinders aan. Deze tuinbewoner in topconditie houden? Stof de heggenschaar af: het is tijd om de vlinderstruik te snoeien.
De vlinderstruik, ook bekend als Buddleja, is vanwege zijn uitbundige bloei en aantrekkingskracht op vlinders een graag geziene gast in de Nederlandse tuin. De struik bloeit van de zomer tot in de herfst en laat dan trossen kleurrijke bloemen zien. Om deze plant gezond en mooi te houden, is het snoeien van de vlinderstruik essentieel. Kies daarvoor het juiste snoeimoment en de juiste techniek. Zo houd je de vlinderstruik compact en bevorder je een rijke bloei in het volgende jaar.
Waarom de vlinderstruik snoeien?
De vlinderstruik is een snelle groeier en bloeit op nieuw hout, wat betekent dat de bloemen groeien op takken die datzelfde jaar zijn gevormd. Snoei je niet, dan verwildert de struik snel en zal deze minder bloemen produceren. De bloemen bloeien steeds hoger in de plant, waardoor er onderin alleen nog zielige takjes overblijven. De vlinderstruik snoeien zorgt er dus voor dat de plant jong en in vorm blijft. Laat je de takken niet te ver uitlopen, dan is de struik bovendien beter bestand tegen wind- en stormschade.
Wanneer snoeien?
De beste tijd om de vlinderstruik te kortwieken is in het vroege voorjaar, dus in maart of in april. Wacht met de vlinderstruik snoeien totdat het ergste winterweer voorbij is. Hoewel het meest rigoreuze snoeimoment in het voorjaar plaatsvindt, kun je in de herfst best de uitgebloeide bloemen weghalen. Daarmee laat je de vlinderstruik weer netjes voor de dag komen. Let er daarbij op dat je de takken niet te ver terug knipt. In de herfst is het licht vormgeven van de plant echt voldoende, zodat de vlinderstruik nog wat reserves tegen de winterkou behoudt.
Hoe vlinderstruik snoeien?
Pas in het vroege voorjaar knip je de vlinderstruik sterk terug. Snoei de takken tot ongeveer 30 tot 50 centimeter boven de grond en zet de knip net boven een nieuwe knop of een gezonde vertakking. Het voelt misschien alsof je de vlinderstruik zo om zeep helpt, maar de plant is een krachtige groeier en zal snel genoeg nieuwe takken vormen. Een vlinderstruik snoeien betekent ruimte vrijmaken voor de groei van nieuwe bloemen, dus je doet er echt goed aan.
In de herfst is het genoeg om de uitgebloeide bloemaren te verwijderen. Je voorkomt hiermee dat de vlinderstruik er rommelig uitziet en stimuleert de plant om energie te sparen voor de winter.
Welk gereedschap gebruiken?
Ga je de vlinderstruik snoeien, dan is een scherpe snoeischaar onmisbaar voor het wegknippen van kleinere takken, terwijl een takkenschaar handig is voor de dikkere, verhoute takken. Zorg ervoor dat je gereedschap schoon en scherp is om de plant gezond te houden en infecties te voorkomen. Na elke snoeibeurt is het verstandig om de snoeischaar schoon te maken om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Dit geldt vooral als je meerdere planten snoeit of nog even het onkruid mee wil pakken.
Tips voor het snoeien van de vlinderstruik
- Snoei op een droge dag om te voorkomen dat vocht in de snoeiwonden blijft zitten, wat schimmels kan veroorzaken.
- Vorm de plant door te snoeien op een manier die past bij je tuinontwerp. Vlinderstruiken kunnen snel uitgroeien tot grote planten, dus wees niet bang om rigoureus te snoeien.
- Verwijder dode takken om de gezondheid van de plant te verbeteren en licht en lucht beter door te laten dringen.
- Gooi het snoeiafval in de GFT-bak. Zorg er zeker in de herfst voor dat er geen rottend plantmateriaal in de tuin blijft liggen, anders trek je daarmee ongewild naaktslakken aan.
Door je vlinderstruik op de juiste manier en op de juiste momenten te snoeien, bevorder een prachtige bloei en zorg je ervoor dat de plant gezond blijft. Zo geniet je elk jaar opnieuw van al die mooie vlinders!