Vrijwel iedereen heeft weleens wratten (gehad). In de meeste gevallen verdwijnen ze na een tijdje weer. In sommige gevallen is dat niet zo. In dit artikel lees je hoe wratten ontstaan, maar kom je ook te weten hoe je een wrat verwijderen kunt.
Wat zijn wratten?
Wratten zijn kleine, ruw aanvoelende gezwelletjes op je huid die overal op het menselijk lichaam kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld op je handen en voeten, maar ook op je geslachtsdelen.
Je kunt een wrat oplopen door direct of indirect contact met iemand die besmet is met het zogeheten humaan papillomavirus (HPV). Toch leidt niet elke infectie direct tot een wrat. Kinderen en mensen die kampen met een verzwakt immuunsysteem zijn er vatbaarder voor.
Afhankelijk van de plek waarop ze op je lichaam zitten, kun je een wrat verwijderen. In andere gevallen kun je het best langs een huisarts gaan.
Wrat verwijderen
Volgens Thuisarts is een wrat niet gevaarlijk. Bij ongeveer de helft van de mensen die ze oplopen, verdwijnen ze binnen een jaar. Belangrijk om te weten is dat een wrat verwijderen alleen nodig is wanneer je er last van hebt. Maar kun je dat eigenlijk zelf doen?
De website Apotheek.nl meldt dat er crèmes te verkrijgen zijn, maar dat je ook een wrattenpen kunt gebruiken. Deze middelen kun je zonder doktersrecept aanschaffen. Apotheek.nl schrijft: ”Er is onderzoek gedaan of deze middelen helpen tegen wratten. Waarschijnlijk helpen ze niet. Maar ze hebben ook geen nadelen.”
Kortom, als je een wrat verwijderen wil, kun je toch echt het best langs een huisarts gaan. Die bevriest de wrat met vloeibare stikstof. Belangrijk om te vermelden is dat een behandeling niet altijd aanslaat. Bovendien geeft de behandeling vaak meer klachten dan de wrat zelf.