Ieder mens heeft moedervlekken op het lichaam. Heel soms resulteert een moedervlek in huidkanker. In dit artikel lees je waaraan je een kwaadaardige moedervlek kunt herkennen, en wat je het best kunt doen wanneer je het niet vertrouwt.
Wat is een moedervlek?
Een moedervlek is medisch gezien een zichtbare, gepigmenteerde huidaandoening en bevat meer kleurstoffen dan de rest van je huid. De naam suggereert dat dit een aangeboren afwijking is, maar dat is meestal niet zo.
De meeste baby’s die ter wereld komen, hebben namelijk nog geen zichtbare moedervlekken. Die ontstaan in de loop van de eerste levensjaren. Zoals je op je eigen lichaam kunt zien, is elke vlek anders. Plat, bol, rond of ovaal: ze zijn er in alle maten.
Kwaadaardige moedervlek
Moedervlekken geven bijna nooit problemen. Een moedervlek kán veranderen in gezondheidsproblemen zoals huidkanker, maar dat gebeurt heel weinig.
Toch kun je te maken krijgen met een kwaadaardige moedervlek, oftewel een melanoom. Meestal ontstaat een melanoom uit een bestaande vlek, die er afwijkend uitziet in vergelijking met andere vlekken. Maar wanneer is het raadzaam om een de huisarts in te schakelen?
Thuisarts heeft een lijst met elf punten opgesteld, die je kunnen helpen om een kwaadaardige moedervlek te kunnen herkennen.
- Je moedervlek is niet rond of niet aan alle kanten hetzelfde
- Je moedervlek heeft vage randen.
- Je moedervlek heeft meerdere kleuren. Zoals verschillende tinten bruin, of blauw, rood, zwart of wit.
- Je moedervlek is 6 millimeter of groter.
- Je moedervlek wordt groter.
- Je moedervlek verandert van vorm.
- Je moedervlek verandert van kleur.
- Je moedervlek jeukt.
- Je moedervlek bloedt.
- Er zit een wondje of korstje op de moedervlek.
- 1 moedervlek ziet er heel anders uit dan je andere moedervlekken.
Zo kun je de kans op huidkanker verkleinen
Aan moedervlekken kun je niets doen. Wel kunnen medici verdachte moedervlekken verwijderen. Huisartsen geven echter ook een aantal tips, waarmee je de kans op huidkanker verkleint. Dit zijn logische punten, maar toch belangrijk om onder de aandacht te brengen.
- Ga niet te veel in de zon.
- Zorg dat je niet verbrandt door de zon
- Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.
- Draag een hoed of pet.
- Draag kleding met lange mouwen.
- Blijf tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags in de schaduw of binnen.
- Ga niet onder de zonnebank.